7 źródeł białka, produktów zawierających białko

7 Produktów zawierających białko | Najlepsze źródła białka 2


Białko to główny składnik mięśni, bez białka nie urośniesz. Więc co jest jego najlepszym źródłem, gdzie jest go najwięcej? Oto lista 7 produktów, których białko to drugie imię.

Mięso

Mięso to zdecydowanie król wśród źródeł białka, z prostej i logicznej przyczyny, mięso to mięśnie. Mięśnie zwierząt. Co może być lepszego do budowy naszych mięśni? To jak składać dom z gotowych pokoi. Oczywiście taka metafora i uproszczenie. Nie mniej jednak mięso zazwyczaj zawiera od 20 do 30g białka na 100g produktu, do tego cynk, magnez, wapń i witaminy z grupy B. W niewielkiej ilości możemy w nim spotkać także kreatynę.

Należy pamiętać o tym, że różnie mięsa mają różną zawartość tłuszczy, i tak np. mięso mielone z różnych części zwierzęcia może mieć ponad 20g tłuszczu, a z drugiej strony pierś kurczaka ma go do 2-3g na 100g produktu.
Warto uwzględniać to przy układaniu diety. Nie namawiam jednak do jedzenia tylko chudego mięsa, wręcz przeciwnie, jeśli zależy ci na budowaniu masy mięśniowej powinieneś często spożywać czerwone, tłuste mięso. Jest bardziej kaloryczne i odżywcze, a kwasy tłuszczowe nasycone mają związek ze wzrostem hormonów anabolicznych.

Mięso to mięso surowe, gotowa szynka, kiełbasa, kotlety czy inne wynalazki radziłbym omijać szerokim łukiem, ze względu na masę „dodatków”, konserwantów. Rzadko, który z tych specyfików ma więcej niż 80% mięsa w sobie, nawet szynka wędzona jest tak napompowana wodą, że po wrzuceniu na patelnie i odparowaniu wody zmniejsza się o połowę. Nie polecam.

 

Ryby

Ryby to również mięso, jeśli mowa o filetach, bo przecież możesz też jeść szprotki czy sardynki w całości, co jest bardzo dobrym pomysłem. Zjadając cały organizm spożywasz wszystko co potrzebne do funkcjonowania twojego organizmu, w małej rybce znajdziesz wszystko, od zdrowych tłuszczy, po witaminy, minerały, aminokwasy, to podobna sprawa jak z jajkiem, które zawiera kompleksowy pakiet do rozwoju młodego organizmu.

Mówiąc dalej o rybach, weźmy filety. To 100% mięśnia ryby, co prawda nie funkcjonuje na identycznej zasadzie jak mięso ssaków, ale wartości odżywcze ma prawie identyczne. Różne gatunki mają różną zawartość tłuszczu, ale prawie żadna z ryb nie ma mniej niż 20g białka w 100g filetu.
Każda ryba morska i oceaniczna jest zdrowa, należy unikać hodowlanych, bo te nie są już tak wartościowe jak ich wolni kuzyni, a ponadto mogą zawierać więcej metali ciężkich i szkodliwych związków. No i zamiast planktonu spożywały karmę.

 

Nabiał

Bardzo szeroka kategoria. Zaczynając od mleka, twarogu, śmietany, serków, sera żółtego, serów śródziemnomorskich itd. Jednak łączy je jedno, wszystkie są bogate w białko. Zaraz ktoś obeznany z tematem powie, ale jak to, mleko ma tylko ok. 3g białka na 100ml. Oczywiście to prawda, ale jestem pewien, że bez trudu w ciągu kilku minut każdy jest w stanie wypić litr mleka, a to daje mu już 30g białka. Zresztą w Stanach Zjednoczonych popularna jest dieta dla młodych futbolistów oprata na spożyciu dużych ilości mleka – GOMAD.

Polecam szczególnie twaróg, serek wiejski, ale także sery żółte, mimo, że mają dużą zawartość tłuszczu.

No i twaróg jest tani, bardzo tani.

 

Jajka

Gdybym miał wybrać tylko jedno źródło białka w mojej diecie, pewnie wskazałbym właśnie na jajka. Zawierają pełny aminogram, tzn. wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy. Powstają nawet odżywki z białek jaj. To pokazuje jak bardzo są wartościowe.

Jajko w całości zawiera ok. 7g białka (mniej więcej po połowie w żółtku i białku). Nie jestem zwolennikiem rozdzielania jajka i korzystania tylko z białek, ale wiadomo, że jeśli ktoś ma niską ilość tłuszczu do spożycia danego dnia, musi coś takiego uprawiać. Jeśli jednak masz możliwość to korzystaj z obu części jaja. W żółtku znajdziesz dużo witamin i minerałów, no i także te kilka gram białka.

 

Orzechy

Świetna przekąska, ale także wychodzi z nich świetne masło orzechowe do smarowania.
Zawierają od 20 do 25g białka w 100g.
Do tego dużo tłuszczu i węglowodanów. Najbardziej kaloryczne orzechy dostarczają ponad 600kcal w 100g. Przebije je chyba już tylko czysty tłuszcz czy oliwa. Tak więc, jeśli masz problem z osiągnięciem zamierzonej ilości kalorii, dodaj do swojej diety orzechy.

Orzechy arachidowe dostarczają też zdrowych tłuszczy, które są ważne zarówno dla ciała jak i umysłu.

 

Rośliny strączkowe

Kontrowersyjny temat, ze względu na wysoką obecność fitoestrogenów w większości roślin strączkowych. W uproszczeniu duże spożycie tego pokarmu, może popsuć twoją męskość, zarówno sprawność seksualną jak i wydolność na treningach.

Nie mniej zawierają dużo białka, szczególnie soja i jej pochodne produkty.

 

Odżywki

Zdecydowany lider pod względem ilości białka na 100g. Na rynku są odżywki z nawet 95% zawartością białka w 100g produktu.

Uzyskuje się je z mleka, są bardzo łatwo i szybko przyswajalne. Doskonałe do stosowania po wysiłku jako środek antykataboliczny, a także jako dodatek do pewnych potraw, np. omletu czy ciasteczek.

Więcej o odżywkach białkowych.

Polecam jako uzupełnienie diety, a nie jej fundament!

 

 

7 Produktów zawierających białko | Najlepsze źródła białka
4.2 (84%) 5 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “7 Produktów zawierających białko | Najlepsze źródła białka