Domowa pizza jak z pizzerii – przepis 2


Jak zrobić pizzę jak z prawdziwej pizzerii w domu? Po licznych eksperymentach, w końcu udało mi się na tyle ile to możliwe ustalić ten idealny przepis, który możemy wykonać w domu. Czas przygotowania z pieczeniem i wyrastaniem ciasta to ok. 50 minut.

Jeśli potrzebujesz pizzy szybko, nie musisz czekać tyle czasu na wyrastanie ciasta, niech poleży 10 minut, dzięki temu pizze zrobisz w 30 minut.

Wg mnie są trzy klucze do smaku jak z pizzerii
-ciasto i jego pieczenie
-sos na spód pizzy
-ser mozzarella

Niżej opiszę jak najlepiej wykonać wszystkie z tych składowych, aby uzyskać idealną pizzę.

 

skladniki

Składniki, które zakupiłem do swojej pizzy

 

Składniki:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • sos na spód pizzy: przecier pomidorowy 200g + cebula i pieczarki
  • ser mozzarella żółty 150-200g
  • składniki które ułożysz na pizzy, np. szynka, pieczarki itd.

Z tych składników wyjdzie spora pizza, zależnie jak cienkie ciasto lubisz, jeśli grube to wyjdzie spokojnie jedna 40cm, jeśli cienkie to wyjdą nawet 2 po 35-40cm.

 

Rozwałkowane już po wyrośnięciu ciasto

Rozwałkowane już po wyrośnięciu ciasto

Ciasto

Do kubka wrzuć drożdże, zalej ciepłą wodą, dosyp łyżeczkę cukru i mieszaj aż się rozpuszczą. Do miski wsyp mąkę, posolić lekko, po czym zalej wodą z drożdżami i wygnieć ciasto. W razie czego dosyp mąki lub dolej ciepłej wody. Ciasto powinno być w miarę suche, ciągnące się, ale nie lepkie.
Wyrabiaj ciasto na blacie, aż poczujesz, że jest jednolitą masą.
Wyrobione ciasto obsyp mąką i przełóż do miski, którą zakryj szmatką i postaw w ciepłym miejscy na ok. 30 min do wyrośnięcia.

 

sos

Przed miksowaniem sosu

 

Przepis na sos do spodu pizzy

Przecier pomidorowy wlej do garnuszka lub dzbanka od blendera i zmiksuj razem z cebula, pieczarkami, dosyp papryki słodkiej, oregano, bazylię, pieprz i sól. Następnie gotuj na gazie, aż zgęstnieje. Gotowanie nie jest konieczne, ale dzięki temu smak lepiej się rozejdzie, a i sos mnie zmoczy spód pizzy bo trochę odparuje.

 

pizza

Ciasto z sosem i serem już przygotowane do pieczenia

 

Pizza

Rozwałkuj ciasto, tak jak lubisz, na grubo lub cienko. Pizze ułożyć najlepiej na blaszce do której nie będzie przywierać, ja zawsze kładę pod spód folię aluminiową, matową stroną do spodu pizzy, posypuję folie lekko mąką i kładę ciasto. Teraz posmaruj przygotowanym sosem.
Przygotuj swoje składniki, pokrój na plasterki czy  w kostkę jak wolisz, zetrzyj ser. Wszystko wyłóż na pizze w takiej kolejności

  1. ciasto
  2. sos na spód pizzy
  3. ser mozzarella (połowa)
  4. reszta składników według upodobania
  5. ser mozzarella (druga połowa)
  6. posyp bazylią i oregano

Oczywiście nie jest konieczne, aby ser był podzielony na 2 razy, ale w mojej opinii ciasto dzięki temu lepiej się trzyma i składniki nie spadają.

 

przedpieczeniem

Wrzucone wszystkie składniki i znów przysypane serem

 

Pieczenie

Do piekarnika rozgrzanego na maksimum(250-300 stopni) wkładam pizzę na ok. 8-10 minut. Zbyt niska temperatura, jak to ma zwykle miejsce przy pieczeniu domowej pizzy zwyczajnie wysusza ciasto, a ser zbyt wolno się rozpuszcza, przez co wcale nie smakuje jak ta z pizzerii, gdzie używane są piece wielkości szafy, często kamienne, w których temperatura przekracza moc piekarnika.

 

upieczona

Dobrze spieczona i puszysta pizza po upieczeniu

 

Wartości odżywcze

Ciasto + sos + ser z podanych składników to w przybliżeniu
2200 kcal,
Białko: 85g (mąka pszenna zawiera dużo białka – 10g/100g mąki, jednak jest to białko roślinne)
Węglowodany: 360g
Tłuszcze: 50g (głównie ser)
Błonnik: 15g

Do tego należy doliczyć składniki, które chcemy umieścić na pizzy. Przykładowo pizza z szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym to dodatkowe 250 kcal. Jednak to wszystko zależy od użytych składników.


Domowa pizza jak z pizzerii – przepis
Oceń wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Domowa pizza jak z pizzerii – przepis

  • Niula

    Pizza wygląda rewelacyjnie!
    Zgadzam się z tym, że pizza musi wylądować do mocno nagrzanego piekarnika;
    ja dodatkowo jeszcze jestem za tym, aby pizzę umieszczać na rozgrzaną blachę ;-))

    Pozdrawiam!

  • Szybki

    Oczywiście, że można zrobić pizzę taką jak z pizzerii – wszystko się da zrobić przy dobrych chęciach 🙂 Chociaż na początku może komuś nie wychodzić pizza jak np. od nas z Szybkiej Pizzy, to nie warto się zniechęcać! Robienie pizzy na pewno zmienicie w pasję, tak jak my 😉 Z kolei pomysł na sos jest wspaniały! Na pewno ta pizza jest bardzo smaczna 🙂