Dietetyczny omlet z mozzarellą – prawie jak pizza! Dwie wersje na masę i odchudzanie


Dietetyczny omlet dobry na budowanie masy mięśniowej, a także na redukcję tłuszczu! Wszystko zależy tylko od ilości składników!

 

Omlet smakuje jak pizza, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut.
Oba omlety zawierają tylko węglowodany złożone, długo przyswajalne. Dużo białka, dobrego do budowy mięśni i przy odchudzaniu, małą ilość tłuszczy, dużo z nich to zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone.
Jest idealny jako pożywne śniadanie. Da ci energię na długi czas, a twojemu organizmowi dostarczy pełnej gamy niezbędnych mu do życia składników. Polecam osobom ćwiczącym w celu budowy masy mięśniowej, a także drugą wersję dla osób na redukcji, jako miłą odskocznie od monotonnej codzienności, na pewno nie zaszkodzi i nie zniweczy waszych efektów.

 

Składniki omletu na masę

-3 całe jajka
-5 białek jaj
-1/2 szklanki mąki żytniej lub pszennej wieloziarnistej, mogą też być płatki owsiane zmielone lub błyskawiczne
-1/3 szklanki otrębów żytnich/pszennych lub innych
-1 kulka mozzarelli białej ok. 100-125g
-1/5 szklanki mleka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pomidor, salami, szynka, pieczarki itp. wg uznania
Nie polecam dodawać składników których nie zjedlibyście na pizzy.

Wartości odżywcze:
Waga: 680 g
Białko: 101,2 g
Tłuszcze: 51,8 g
Węglowodany: 98 g
Błonnik: 27,3 g
Kalorie: 1218 kcal

 

skladniki na omlet

 

Składniki omletu przy odchudzaniu

-5 białek jaj
-1 całe jajko
-łyżka oliwy z oilwek lub oleju lnianego
-1/4 szklanki mąki wieloziarnistej/żytniej
-1/4 szklanki dowolnych otrębów
-1 mała kulka mozzarelli (100g), odmiany niskotłuszczowej (light)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pomidor, salami, szynka, pieczarki itp. wg uznania
Nie polecam dodawać składników których nie zjedlibyście na pizzy.

Wartości odżywcze:
Waga: 365 g
Białko: 48,2 g
Tłuszcze: 13,2 g
Węglowodany: 53,6 g
Błonnik: 21,1 g
Kalorie: 468 kcal

 

 

Przygotowanie

Jajka i białka lekko ubijamy, do jednolitej cieczy. Dodajemy oliwę/mleko i mąkę/otręby. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, najszybciej jest zmiksować. Dodajemy przyprawy wg uznania.

 

omlet z dodatkami

 

Wlewamy połowę na rozgrzaną patelnię, najlepiej teflonową lub ceramiczną, albo inną na której smaży się bez oleju. Zmniejszamy na ogień trochę większy od minimalnego. Układamy składniki zaczynając od szynki/salami, potem mozzarella i na to warzywa/grzyby. Zalewamy pozostałym ciastem i przykrywamy pokrywką.

Odwracamy omlet dopiero jak będzie już ścięty na bokach po widocznej stronie. Ostrożnie z odwracaniem, można użyć 2 szufelek. Jak nijak nie będzie szło go przewrócić to złożyć na pół i wtedy przewrócić i dalej smażyć, aż się zetnie.
Zdejmujemy omlecik i czekamy chwilkę aż wystygnie. Jeśli jest dla ciebie zbyt giętki to następnym razem dodaj więcej mąki, a mniej jajek.

 

 

 

Dietetyczny omlet z mozzarellą – prawie jak pizza! Dwie wersje na masę i odchudzanie
Oceń wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *