Jak wypić tran, oliwę z oliwek lub olej lniany


Wzmacniasz odporność tranem? A być może w twojej diecie znalazło się takie źródło kwasów tłuszczowych jak oliwa z oliwek czy olej lniany, ale ich smak nie jest twoim „ulubionym”. Pewnie szukasz też odpowiedzi jak przełknąć tą ciecz aby poczuć jak najmniej. Ten wpis ci pomoże.

 

Nie będzie długiego wywodu, więc od razu przejdę do rzeczy.

Oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek często pije się w większych ilościach aby dostarczyć tłuszczu w diecie w prosty sposób a tym samym podnieść jej kaloryczność. Oto przepis na taki koktajl, dzięki któremu nie poczujesz jej smaku.

Wlej pół szklanki soku pomidorowego, lub mniej w zależności ile potrzebujesz oliwy. Teraz dodaj oliwę z oliwek. Powinna unosić się na soku. Na oliwę posyp pieprzu/ostrego sosu tabasco/imbiru/curry, itp. Chodzi po prostu aby pierwsze co uderzy w twoje kubki smakowe nie było oliwą, a jakąś charakterystyczną i mocną przyprawą. Teraz nie mieszając wypij to co masz w szklance. Oliwa powinien przebyć drogę niezawuażenie, ze względu, że najpierw poczujesz pieprz, a na koniec zmyjesz wszystko sokiem pomidorowym.
Dodatkowo nie będzie to ani niesmaczne, ani obrzydliwe.

W razie dużych trudności warto zatkać palcami nos, wtedy prawie nic nie poczujesz 🙂

Tran, olej lniany i inne w małych ilościach

Jeśli potrzebujesz kwasów omega 3 to pewnie myślałeś nad olejem lnianym lub tranem, niestety kwasy nienasycone mają charakterystyczny rybny zapach i smak, który ze względu na ich postać zostaje na długo w ustach.

Tran czy olej lniany zazwyczaj pije się łyżkami, więc i ten sposób rozwinę.

Przygotuj tran/olej, musztardę, sok warzywny/wodę/herbatę, sól.

Na łyżkę nalej olej/tran.
Teraz nasyp sobie na język szczyptę soli i rozpuść w buzi, jak poczujesz mocno jej smak, to czas, żeby zatkać nos i wypić łyżkę oleju lub tranu. Nie puszczaj palców z nosa i szybko wypełnij usta łyżeczką musztardy. Delektuj się nią, nie połykaj od razu, powinieneś „rozprowadzić” ją po jamie ustnej. Jeśli chcesz możesz już puścić nos, nie powinieneś poczuć prawie smaku tranu. Teraz popij wszystko swoim napojem usuwając resztki posmaku.

Kolejna opcja jest taka jak z oliwą z oliwek, to znaczy do połowy szklanki soku pomidorowego wlewamy łyżeczkę tranu czy oleju lnianego i posypujemy przyprawą, wypijamy duszkiem. Gotowe.

Być może dla niektórych wyda się to śmieszne, bo im picie tranu nie sprawia kłopotów, ale pewnie jest takich osób niewiele. Mam nadzieję, że tym wpisem ktoś będzie mógł bez skrzywienia w końcu wypić zalecaną dawkę omega 3.

 

 

 

Jak wypić tran, oliwę z oliwek lub olej lniany
Oceń wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *