Olej rycynowy – jak i kiedy stosować? 1


Olej rycynowy wytwarzany jest z rącznika pospolitego przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Lek ten w przemyśle farmaceutycznym najczęściej wykorzystywany jest jako środek przeczyszczający, jednak ma on nie tylko takie zastosowanie, idealnie sprawuje się również w branży kosmetycznej. Olej ten dostępny jest w większości drogerii oraz aptek za cenę ok. 2,50 zł.

 

Jakie korzyści możemy osiągnąć stosując ten preparat zewnętrznie?

Olej może przyczynić się do zmniejszenia trądziku. Buteleczkę należy podgrzać (można ogrzać ją w kąpieli wodnej) następnie- najlepiej wieczorem- wetrzeć kilka ciepłych kropel w skórę. Rano należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu twarzy, ponieważ oczyszcza skórę z toksyn, które muszą gdzieś ujść, dlatego trzeba je dokładnie zmyć.

Kolejnym zastosowaniem preparatu może być nawilżenie skórek i paznokci. Możemy go wykorzystać wcierając w dłonie a następnie nałożyć bawełniane, kosmetyczne rękawiczki. Ten zabieg możemy zastosować na noc. Inny sposób na odpoczynek zmęczonych dłoni? Należy umieścić buteleczkę na dwie minuty w miseczce z wrzątkiem, następnie wyjąć i przelać do naczynia, tak aby można było swobodnie zanużyć palce lub całe dłonie. Podobny manewr możemy wykonać w przypadku, gdy spotykamy się z suchością skóry stóp.

Olejek możemy dodać do zwykłej, codziennej kąpieli, przyczyni się do poprawy skóry na całym ciele, sprawi, że stanie się gładka i sprężysta, a przede wszystkim odprężona.

W pomocy pielęgnacji skórek przyda się namoczony w olejku patyczek higieniczny, za pomocą którego należy wcierać substancję na oczyszczone wcześniej płytki paznokci oraz skórki. Dzięki temu wzmacniamy paznokcie, które stają się mocne, nie rozdwajają się i są bardzo twarde.

Wyciąg z rącznika pospolitego ma zbawienny wpływ na włosy. Możemy go zastosować na suche końcówki lub bezpośrednio na skalpel głowy (w tym przypadku nalezy pamiętać, aby po zabiegu dokładnie umyć włosy, by nie były zbyt obciążone). Kolejnym krokiem może być maseczka z olejkiem rycynowym (wystarczy łyżka oleju rycynowego, łyżka oliwy, żółtko i kilka kropel z cytryny- do maseczki możemy dodać skrzyp, rumianek czy inne, ulubione zioła). Całość dokładnie wymieszać i nanieść na włosy a następnie zmyć po ok. trzydziestu minutach. Czynność te należy powtarzać przynajmniej dwa razy w tygodniu przez trzy tygodnie. Za pomocą preparatu możemy regularnie olejować włosy (nanieść substancję od ucha w dół, aby nie obciążyć bezpośrednio skóry głowy).

Mieszaninę możemy stosować także jako odżywka na brwi i rzęsy. Za pomocą patyczka kosmetycznego lub szczoteczki zużytej maskary wcieramy olej w brwi i rzęsy. W tym drugim przypadku przestrzegam przed zbyt dużą ilością produktu. Olej należy nanieść ostrośnie i w niewielkiej ilości, inaczej może podrażnić oczy.

Zastosowań oleju rycynowego jest wiele, działa zbawiennie na skórę i włosy. Poprawia ogólny wygląd, dzięki czemu czujemy się znacznie lepiej. Wiele kosmetyczek i fryzjerów poleca ten lek zamiast kosmetyków z parabenami i silikonami. Zatem warto przemyśleć jego zakup, tym bardziej, że kosztuje tak niewiele.

Olej rycynowy – jak i kiedy stosować?
Oceń wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Olej rycynowy – jak i kiedy stosować?